Een lamp ophangen kunt u misschien zelf ook nog wel. Elektra aanleggen is natuurlijk een heel ander verhaal. Elektra aanleggen moet zorgvuldig en veilig gebeuren en het eindresultaat moet kwalitatief helemaal in orde zijn. Als u zelf niet technisch of handig bent is het echter aan te raden om een elektricien in te schakelen.
Als er nog helemaal niets aan elektra gedaan is in uw woning.
In dat geval begint het elektra aanleggen bij het kiezen en installeren van een geschikt groepenkast. Hoeveel groepen u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van uw woning en het stroomverbruik per groep. De laatste jaren is de trend dat er eigenlijk niet teveel groepen in een woning kunnen zijn. De keuken en het washok horen eigen groepen te hebben, hier staan apparaten die veel elektriciteit verbruiken (waterkoker, magnetron, wasmachine, droger).
Als de groepenkast geïnstalleerd is maar er nog geen bedrading door de woning loopt.
Vanuit de juiste groep moet de elektra naar de bijbehorende kamer worden gebracht. Het aanleggen van elektra bedrading gebeurd meestal door pvc leidingen, in de muren zullen dus gleuven gefreesd moeten worden waar de pvc leidingen in kunnen liggen, de draden kunnen op hun beurt weer door de pvc leidingen.
Plaatsen van stopcontacten
We zien het vaak, overal verlengsnoeren want er zijn te weinig stopcontacten. En die zijn juist hard nodig met alle moderne apparatuur die we tegenwoordig in huis hebben. Het plaatsen van een extra stopcontact kan een enorme verbetering zijn.